Kúsok tradície do vášho domova

21 sep 2017 | Blog

Pečenie vianočných oblátok  patrí od nepamäti k duchu našich Vianoc. Tento chrumkavý a voňavý zvyk poznáme už zhruba od 18. storočia. Vtedy ešte vianočné oblátky piekli výlučne miestni kňazi. Piecť sa začínalo už na Luciu, keďže pre každého obyvateľa bolo treba upiecť dve až tri oblátky. Neskôr táto úloha pripadla učiteľom. Do rodín ich potom roznášali žiaci v posledný predvianočný týždeň a pridali vinš, ktorým zvestovali príchod Vianoc. Tak tu niekde to s tými našimi oblátkami začalo…

Odvtedy, pravdaže, ubehlo veľa veľa rokov,  a oblátky tu máme stále. Ďakujme za vieru a lásku k tradíciám našich predkov, ktorí ju dostali až k nám. Po minulé roky piekli prevažne starší, ktorí si ešte tento zvyk pamätali z čias ich detstva a mladosti. Začínali už niekedy v októbri, aby stihli uspokojiť objednávky od svojich známych a známych ich známych. Aj tak nedokázali vždy uspokojiť všetkých… Možno aj preto nás dnes pečie už viac. Okrem toho máme deti a chceme im predsa odovzdať niečo, čo oni budú môcť odovzdávať zase ďalej.

Iste budete so mnou všetci súhlasiť, že dnešná doba nás stále predbieha. Každodenné činnosti stíhame možno len tak-tak, aj to s vyplazeným jazykom. Ruku na srdce, je to však viac menej len o nás. Veď to neožehlené prádlo nikam neodíde a hračky na polici tiež nemusia stáť stále v pozore :)! Niekedy sa zbytočne naháňame za nie celkom podstatnými vecami, ktoré nás takto oberajú o čas a tie pravé hodnoty. Možno vám to bude znieť cynicky, ale to je to, čo nás má tešiť a spájať. U mňa je to napríklad moja rodina, ktorá ma núti zastaviť a zamyslieť sa. Pomaly, ale isto, si všetci začíname uvedomovať to, čo je dávno zakorenené v nás samých. Čas strávený spolu, nebude nikdy strateným. Naši rodičia, prarodičia, praprarodičia sa síce možno ťažkou prácou narobili oveľa viac, ale vedeli si užiť jeden druhého, spoločné chvíle, tradície z toho nevynímajúc.

Netvrdím, že pečenie oblátok sú jedinou tradíciou k obnove. Je to však možnosť ako sa vrátiť späť v čase, spomaliť tempo, sadnúť si spolu k stolu, rozprávať sa. Rodina, priatelia, známi… každý môže priložiť ruku k malému dielu.

A piecť pravdaže môžete  počas celého roka, veď takou dobre upečenou, chrumkavou  oblátkou nepohrdne zaiste nik!  Pozor bezlepkáči, nemusíte hneď zosmutnieť, ono to pečie aj bez lepku…a ako chutne!!! Slané, sladké, onakvé…vo fantázii sa medze nekladú.  Testujte, pečte, skúšajte, ochutnávajte, chrumkajte a nezabudnite sa nám tým všetkým pochváliť!

Do skorého chrumkania, priatelia!